GRATIS LOOPBAANBEGELEIDING

SAMEN VOOR STERK WERK

Tekst Jan Bos Beeld ANP

image

De vakbonden FNV en CNV bieden gratis loopbaanbegeleiding aan. Bestemd voor iedereen die zijn of haar baan na 12 maart 2020 is verloren, een flexcontract heeft of werk door omstandigheden dreigt te verliezen.

De effecten van de corona-crisis, de krapte op de arbeidsmarkt en de technologische ontwikkelingen… Het maakt dat er momenteel een zoektocht gaande is in werkend Nederland. Welke banen zijn op dit moment nodig? De VAKbeweging, zoals de samenwerking tussen de twee vakbonden heet, staat voor je klaar met persoonlijke loopbaanbegeleiding. Afhankelijk van jouw situatie en wensen ontvang je loopbaanadviezen, volg je workshops en/of een opleiding. Op 35 locaties in het land staan de mobiliteitsteams klaar om aan de slag te gaan. Hierbij wordt samengewerkt met onder andere UWV en gemeenten.

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je eenvoudig aanmelden via devakbeweging.nl. Een loopbaancoach uit jouw regio neemt contact met je op voor het maken van de eerste afspraak.

‘HET GAF ME WEER ZELFVERTROUWEN’

Ronald Schuman verloor zijn baan bij een overname en startte met loopbaanbegeleiding. ‘Het leuke aan zo’n traject is dat je positieve feedback krijgt’.


Ronald Schuman werkt twaalf jaar in de buitendienst bij NDC Mediagroep als de uitgeverij in het najaar van 2020 wordt overgenomen. Door de reorganisatie die volgt, raakt Ronald zijn baan kwijt. ‘Ik zocht gelijk contact met de vakbond om uit te zoeken welke stappen ik het beste kon nemen’, vertelt Ronald. ‘Ik heb meerdere keren een reorganisatie meegemaakt. Het blijft heel vervelend. Helemaal nu ik 54 jaar ben, een leeftijd waarop je graag zekerheid wilt.’

ROUWPROCES

Ronald werd via de VAKbeweging doorverwezen naar een loopbaanbegeleider in de buurt van zijn woonplaats Dalfsen.

Met loopbaancoach Diana de Boer ging hij het traject in. ‘We bespraken mijn situatie en onderzochten waar precies mijn behoeftes lagen in de zoektocht naar nieuw werk. Diana stelde meteen de juiste vragen. “Hoe gaat het met je? Kun je het een plek geven? Hoe ga je om met verandering?” Het is toch een soort rouwproces waar je doorheen gaat. Het was goed om dat van haar te horen. Zelf had ik de neiging om te snel te gaan. Ik was al bezig met solliciteren op alles wat voorbijkwam. Maar door haar zag ik in dat het goed is om eerst een stap terug te doen om te onderzoeken wat ik precies wil.’

Deel deze pagina