OVER DE TOEKOMST
‘DE BOND IS MIJ LANGE TIJD ONTGAAN’
Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

Robin van der Ploeg is ambassadeur voor de Community Young Professionals Finance.
Ziet het werk in de financiële sector in de toekomst er anders uit? En zo ja, ziet het vakbondswerk er dan ook anders uit? We vroegen het aan kaderleden van FNV Finance. In deze eerste aflevering van een nieuwe serie legt Robin van der Ploeg (37), actuaris bij de financiële dienstverlener NN, een mooi lijntje tussen verleden en heden naar de toekomst.
‘Ik zat nog in mijn studie voor actuaris toen een docent vroeg wie van ons vakbondslid was of wilde worden. Er ging geen enkele vinger omhoog. Hij waarschuwde: “Pas op, als een bond met zijn achterban gaat klankborden over bijvoorbeeld een nieuwe cao en er is geen enkele jongere lid, dan zijn het de ouderen die beslissen en missen jullie de boot". Daar had ik nooit bij stil gestaan. Sterker nog, vakbondslid worden was nog nooit bij me opgekomen. Dat zat gewoon niet in mijn systeem.
‘Honderd jaar geleden was het voor een vakbond relatief eenvoudig om de doelgroep op te zoeken. Je ging bij de fabriekspoort staan, deelde flyers uit of hield een toespraak, en je had je doelgroep te pakken. Nu is dat heel anders. Mensen beginnen hun werk op verschillende tijdstippen, ze werken in deeltijd of ze werken thuis. Ook ik ben nooit echt bereikt, waardoor mij lange tijd is ontgaan wat er op het vlak van de bonden allemaal gebeurde. Doodzonde eigenlijk. Maar gelukkig is het kwartje alsnog gevallen en ben ik nu lid. Kaderlid zelfs. Ik zet me actief in voor FNV Finance, onder meer in de Subsectorraad.’
HEDEN
‘Ik heb mij ten doel gesteld om de bekendheid van de bond een impuls te geven. Daarom ben ik ambassadeur geworden voor de Community Young Professionals Finance. Dat is een online platform over werken in de sector en alles wat daarbij komt kijken. Arbeidsvoorwaarden, opleidingen, nieuwe ontwikkelingen en meer van dat soort zaken, waarbij we uiteraard ook de kennis van de bond inzetten. We wisselen ervaringen uit en doen aan intercollegiale consultatie, maar er is uiteraard ook ruimte voor ontspanning. We zijn het afgelopen jaar een paar keer online bijeen gekomen, maar toen het kon en mocht ook fysiek. Waarbij we uiteraard ook een borrel hebben gedronken. Nuttig, aangenaam en heel gezellig.
‘We zijn momenteel met in totaal met vijf ambassadeurs, maar we zoeken er meer en ook meer deelnemers. Het doel is een grote netwerkorganisatie te worden. Zoiets als dit kan uiteraard ook in andere sectoren, waarbij we elkaar aansluitend waar mogelijk ook sectoroverstijgend kunnen gaan ontmoeten. Dit alles hoeft wij mij betreft ook niet specifiek voor alleen maar jongeren te zijn.
‘Zo’n online community is een mooie aanvulling op de intranetten bij de banken en verzekeraars. Het is fijn om daarnaast ook een onafhankelijk platform te hebben. De mensen bereiken is niet moeilijk. We kunnen de community promoten via onze eigen netwerken, via social media, via de al bestaande intranetten, maar ook heel traditioneel door posters op het werk op te hangen en desnoods flyers uit te delen op de werkvloer.’
TOEKOMST
‘Wat betreft het werk in de financiële sector verwacht ik dat er nog het nodige gaat veranderen. In ieder geval de rechten van de werknemers. Hun werk wordt hybride, waardoor ze voor een deel thuis mogen te werken, maar ook het recht krijgen op een werkplek op kantoor. In het verlengde hiervan krijgen ze het recht op onbereikbaarheid. ‘Omdat de technologie verandert, verandert het werk mee. Al is het alleen al omdat ook de bijbehorende regelgeving verandert: je moet aan meer eisen voldoen. Tel hierbij op dat de behoeften van de maatschappij eveneens veranderen, en je weet zeker dat de toekomst hoe dan ook anders zal worden.
‘Dit laatste geldt ook voor de online communities. Door gebruik van bestaande technieken kunnen we de online platforms straks wellicht situeren in de metaverse; een virtuele wereld in 3D waarbinnen je bijvoorbeeld ook een vakbondshuis kunt bouwen. Dat verlaagt de drempel voor mensen die nog altijd niet precies weten wat de vakbond voor hen kan doen en nooit zelf fysiek een vakbondshuis zouden binnenstappen. De mogelijkheden van zo’n metaverse zijn legio.
‘Er is tot slot nog één ding dat ik heel belangrijk vind voor de toekomst van de vakbond. Neem een maatschappelijke positie in! Daarmee blijf je aantrekkelijk voor werknemers. Ik denk bijvoorbeeld aan het recente initiatief van de FNV om samen met andere stakeholders een Sociaal Contract Groene Staal met Tata Steel af te sluiten voor vergroening van de staalproductie. Of om dichter bij huis te blijven: ik herinner me het onderzoek een paar jaar geleden van FNV Finance naar de topinkomens in de sector, inclusief reacties daarop uit de sector zelf die vervolgens met de banken en verzekeraars werden teruggekoppeld. Dit vind ik goede voorbeelden van een aanpak waarmee je jouw sector daadwerkelijk vooruit kunt helpen. En minstens zo belangrijk: die een breed publiek zullen aanspreken en hen zal aanmoedigen zich bij jou aan te sluiten. Maar dat publiek moet dus wel eerst weten dat je er bent en wat je allemaal doet en biedt.’
‘BLIJF ALS FNV AANTREKKELIJK; NEEM EEN MAATSCHAPPELIJKE POSITIE IN’