VOORWOORD

SABBATICAL IN TIJDEN VAN CORONA

FNV Finance-bestuurder Fred Polhout is herboren teruggekeerd van een sabbatical van een half jaar. Hij raadt het iedereen aan, ondanks de beperkingen die de coronacrisis veroorzaakt. ‘Het werkt louterend.’

Dat we op zijn minst uitdagende tijden beleven, is een feit. Onze micro-maatschappij thuis danwel privé werd de afgelopen decennia in mijn beleving nog nooit zo beïnvloed door de macro-maatschappij als tijdens deze coronacrisis.

Dit laatste heb ik onlangs zelf aan den lijve ondervonden. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dat begon in maart vorig jaar, toen ik zou starten met een sabbatical van een halfjaar. Dat voornemen was toen al met enige maanden uitgesteld als gevolg van het verloop van de pandemie. Een paar dagen voor ik toen alsnog met mijn sabbatical zou beginnen, werd ik echter zelf geraakt door het virus. En flink ook. Een behoorlijk zware ziekteperiode volgde, gevolgd door een lange periode van herstel. Uiteindelijk begon ik in juli alsnog met een enigszins ingekorte sabbatical.

Maar hoe doe je dat? Een sabbatical in een land dat met tussenpozen op slot gaat en daarmee een spaak in de wielen steekt van al je prachtige voornemens? Hoe schakel je af dan wel om als je zo beperkt bent in je mogelijkheden tot ‘vertier’, terwijl je juist nu alle tijd van de wereld hebt? Ik heb dan ook een flink aantal van mijn plannen geheel of gedeeltelijk moeten verlaten. Het veelvuldig bezoek van musea en muziekuitvoeringen bijvoorbeeld.

Uiteindelijk ging het me prima af. Ik had opeens alle tijd voor contemplatie. Bezinning op wat mij nu eigenlijk precies drijft in het leven. Natuurlijk komt dan ook het werk zo af en toe weer even langs, omdat je als vakbondsbestuurder jouw antenne nu eenmaal altijd hebt openstaan voor maatschappelijke ontwikkelingen, sociale problematieken en politieke issues.

De economie bleek ondanks de crisis door alle maatregelen weinig schade op te lopen. Dan steekt het wel als tegelijkertijd groepen werknemers wél hard geraakt worden. Uitzendkrachten bijvoorbeeld, en medewerkers in de horeca, de evenementensector, het onderwijs en zeker de zorg, om maar een paar voorbeelden van “secundaire coronaslachtoffers” te noemen. En iedereen moest natuurlijk zo veel mogelijk thuiswerken. Dat roept toch wel een wat verwarrend gevoel op wanneer jij juist net in die periode een sabbatical ‘viert’ en niets liever doet dan eropuit trekken.

Maar toch. Ondanks deze bijzondere omstandigheden heb ik gemerkt dat het louterend werkt om je zo af en toe ook eens te concentreren op je eigen status en ontwikkeling en weg te denken van de dagelijkse sleur. Je beseft dan dat je een radertje bent in die hele machine die het leven, ook als werknemer, eigenlijk is. Maar die corona, daar kunnen we toch echt wel zonder.

Fred Polhout bestuurder FNV Finance

Deel deze pagina