CAO-OVERLEG
ING-MEDEWERKERS KIEZEN VOOR ACTIE
Tekst Ronald de Kreij Beeld FNV
‘KENNELIJK MOETEN DE ING-MEDEWERKERS HET VERLIES AAN KOOPKRACHT MAAR ZELF DRAGEN’
Uniek in de geschiedenis van ING, en misschien ook wel die van de totale Nederlandse bankwereld: de medewerkers van ING hebben gekozen voor acties om hun werkgever te bewegen een goede cao te sluiten met de vakbonden.
Het hing al een tijdje in de lucht. In de strijd om goede cao-afspraken hebben de bonden ING een petitie aangeboden met bijna 7.000 handtekeningen van de eigen medewerkers. Daarnaast werden op meerdere plekken manifestaties gehouden. Recent nog, op 14 februari jongstleden, stuurden ING-medewerkers massaal een digitale flyer en een interactief hart naar de banktop met hun hartenwens: een eerlijke en toekomstbestendige cao afgesproken met de vakbonden. Het magere bod dat de werkgever op tafel heeft gelegd, kan onder het personeel op weinig warme gevoelens rekenen.
Actiebereidheid groeit met de dag
De cao bij ING, die eind vorig jaar is afgelopen, geldt voor zo’n 14.000 werknemers. Na twee jaar op de nullijn te hebben gezeten en steeds meer geconfronteerd te worden met stijgende werkdruk door structureel personeelstekorten, vinden veel werknemers het hoog tijd voor een goede loonsverhoging. Maar daar wil ING niet aan, bleek tijdens het laatste cao-overleg op 19 januari. Daarop hield FNV Finance samen met vakbonden De Unie en CNV Vakmensen online en fysieke bijeenkomsten met medewerkers van ING.
Volgens FNV-bestuurder Duygu Akcay groeide de actiebereidheid nog altijd met de dag. ‘Hoe langer dit duurt, hoe meer medewerkers in beweging komen. De ING-top schetst in gelikte filmpjes dat er een prachtig loonbod ligt, maar vergeet te melden dat de koopkracht van de medewerkers hierdoor fors achteruit gaat. Er worden loonstijgingen voorgehouden die alleen voor een klein percentage van de medewerkers gelden waardoor een groot deel buiten de boot valt. Zo’n misleidend bericht zet veel kwaad bloed en vergroot de onrust op de werkvloer.’

Te weinig waardering
Volgens de gezamenlijke bonden hebben de medewerkers het gevoel dat ze te weinig waardering krijgen en vooral als kostenpost worden gezien. Intussen worden de aandeelhouders voor miljarden in de watten gelegd. Onlangs publiceerde ING de cijfers over het vierde kwartaal van 2022. Net als de drie eerdere kwartalen was het resultaat weer zeer goed. De brutowinst steeg met 600 miljoen euro (een plus van 27 procent) ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2023 heeft ING de verwachting naar buiten gebracht dat de baten met meer dan 10 procent zullen stijgen.
‘Kennelijk moeten de medewerkers van ING het verlies aan koopkracht door de hoge inflatie maar zelf dragen’, zegt Akcay. ‘ING deelt alle winst liever uit aan de aandeelhouders. Dit verschil in behandeling is voor ons niet acceptabel.’
Over de precieze invulling van de acties bij ING was bij het schrijven van dit artikel nog niets bekend.


Duygu Akcay: ‘ING deelt alle winst liever uit aan de aandeelhouders’