VOORWOORD

MET ELKAAR, VOOR ELKAAR

Het was lange tijd ‘een virus in China’. Maar toen wij door kregen dat het ook in de skigebieden was uitgebroken, was het ineens binnengedrongen in onze realiteit: COVID-19. Al snel bleek dat we er niet waren met alleen het uitzoeken van mensen die contact hadden gehad met een geïnfecteerde. Dat bleken er steeds meer te worden. We moesten in een smart-lockdown.

WERKEN VANUIT HUIS

Ineens werkte ruwweg de helft van Nederland vanuit huis. Een ongekende operatie, in meerdere opzichten. Tot zo ongeveer het begin van de coronacrisis hoorde je in onder meer de financiële sector dat werken vanuit huis niet te veel moest gebeuren. De medewerkers maakten immers deel uit van een 'tribe', of zoiets, toch? En dan moet je elkaar veel treffen, of niet?

Hoe dan ook, het bleek al snel dat we best veel vanuit huis konden doen, als we tenminste in functies zaten die dat toelieten. De werknemers in de zorg konden dat niet. Die moesten op hun werkplek de strijd met het virus aan. Ook in de financiële sector moesten veel werknemers volop aan de bak. Thuis en/of op de werkplek, al naar gelang wat paste of nodig was.

Er moesten afspraken gemaakt worden over het uitstellen van hypotheekbetalingen door particulieren en bedrijven. Er moesten in het verlengde van maatregelen van de overheid in korte tijd financieringen uit de grond gestampt worden om bedrijven in de lucht te houden. Tienduizenden mensen en bedrijven werden op deze manier in korte tijd geholpen met alle mogelijke arrangementen.

OPLOSSING

De hoogste baas van de Rabobank had gelijk toen hij zei: ‘nu zijn wij de oplossing’. Maar de werknemers in de sector, ook zíjn werknemers, zijn degenen die zijn woorden hebben waargemaakt. Daarvoor verdienen zij, net als de zorgmedewerkers, grote complimenten.

Ondertussen is en blijft de crisis een crisis. Die zullen we samen, met elkaar en voor elkaar te lijf moeten gaan. Blijf gezond!

Fred Polhout Bestuurder FNV Finance