VOORWOORD

CRISIS? WHAT CRISIS?

Persoonlijke ontwikkeling en scholing zijn bepalende factoren om een toekomst te hebben en houden wat betreft het werkzame leven, stelt Fred Polhout.

De titel hierboven suggereert een vraag, een dubbele vraag zelfs, die gezien de situatie waarin wij sinds maart dit jaar zitten overbodig lijkt. Want we hebben nu eenmaal een economische crisis die ontstaan is door de coronacrisis, toch? Dit laatste valt niet te ontkennen. In februari van dit jaar was er nog sprake van de laagste werkloosheid ooit. En toen brak de pandemie uit. Inmiddels zijn we ruim 200.000 werklozen verder.

CONSTANTE REORGANISATIES

Raar maar waar: in het derde kwartaal van dit jaar, nog altijd midden in de pandemie, veerde de economie sterk op, blijkens de laatste cijfers zelfs met 7,7 procent. Tegelijkertijd hebben we in de financiƫle sector te maken met bijna constante reorganisaties die de uitstroom van personeel tot een continue factor hebben gemaakt.

WERKZAME TOEKOMST

Het Financieele Dagblad meldde onlangs dat in 2019 in de financiƫle sector in Europa 80.000 banen verloren zijn gegaan en dat dit aantal in 2020 overtroffen zal gaan worden. Ook bij de Nederlandse banken is het op dit gebied verre van rustig. ABN AMRO gaat zijn zakelijke activiteiten afbouwen, ING doet dat ook en bij de Rabobank wordt meer dan de helft van de vestigingen gesloten. Kortom: het banenverlies schrijdt voort.

Is dit alles nu een effect van corona, van de voortdurende digitalisering of is er een andere oorzaak? Voor een werknemer die zijn baan verliest is deze vraag niet werkelijk relevant. Veel belangrijker voor hem of haar is waar hij of zij straks een nieuwe werkzame toekomst zal kunnen vinden. Aanvullende persoonlijke ontwikkeling en scholing zijn hierbij bepalende factoren. Laten we ons daarom hier op concentreren en de verdere groei faciliteren van hen die hun baan verliezen. Ik wens jullie ondanks alles fijne feestdagen!

Fred Polhout bestuurder FNV Finance

Deel deze pagina