VOORWOORD

POLARISATIE

FNV-bestuurder Gerard van Hees gaat met pensioen. In zijn laatste voorwoord voor dit FNV Finance Magazine behandelt hij een onderwerp dat hem, naast het vakbondswerk zelf, zeer aan het hart gaat. Verderop in dit magazine is een afscheidsinterview met hem te vinden.

Het kwam ineens mijn eigen wereld ingelopen. Een reactie op een avond over sociaaleconomische gezondheidsverschillen die we met een paar mensen organiseren. Waar we mee bezig zijn "terwijl de maatschappij momenteel ten onder gaat aan vaccinatiediscriminatie”.

Ik geef toe dat in mijn bubbel met allemaal gevaccineerden zeker sprake is van enige ergernis over ongevaccineerden, maar absoluut niet van vaccinatiediscriminatie. Het is dan ook stuitend dat iemand anders meent dat zijn thema’s de allerbelangrijkste thema’s zijn. Ik heb gereageerd met de oproep dan vooral zelf een avond over dat thema te organiseren en met minder dedain over initiatieven van anderen te roeptoeteren.

NEP NIEUWS

Ik moest denken aan Francis Fukuyama, schrijver van het essay 'Het einde van de geschiedenis'. In zijn boek Trust uit 1995 had hij het over laag en hoog vertrouwen in een maatschappij en de effecten daarvan.

Hoe inefficiënt 'low trust societies' zijn. Nederland behoort absoluut tot de 'high trust societies'. Er is voldoende vertrouwen in de instituties, het vertrouwen gaat verder dan de eigen kring en de meeste mensen betalen netjes hun belasting en scheiden hun afval.

Toch zie ik ook steeds meer barstjes in dat beeld. Journalisten die worden lastiggevallen bij demonstraties en verweten worden nep-nieuws te verspreiden. Wetenschappers die worden weggezet als onbekwaam als de uitkomst je niet bevalt, of nog erger, 'wetenschap is ook maar een mening'. Baudet waagde het zelfs om architecten in een kwaad daglicht te stellen, terwijl dat over het algemeen brave burgers zijn.

RECHTER

Kern is dat het eigen gelijk als uitgangspunt wordt genomen en van daaruit wordt gehandeld. Een illustratie daarvan zagen we 6 januari bij de bestorming van Het Capitool. Als je verkiezingen verliest dan stel je de uitslag ter discussie en ga je roepen dat die jou ontstolen is. Als je naar de rechter stapt om je gelijk te halen en dat niet krijgt, dan heeft de rechter het niet begrepen. Want jouw mening is de allerbeste. In zo’n klimaat kom je al gauw tegenover elkaar te staan. En luister je uiteindelijk niet meer.

Dan heb ik liever een wetenschapper die altijd twijfelt, vragen stelt, waarheden ter discussie stelt, ja, die dat tot zijn uitgangspunt verheft.

Gerard van Hees bestuurder FNV Finance

Deel deze pagina